woensdag 30 november 2011

Neat Ripple Pattern


Hoe haak ik een zigzagdeken?

Al tijden ben ik weg van de Neat Ripple Blanket van Lucy van Attic24. Zelf lees ik redelijk gemakkelijk Engels, maar ik weet ook dat er genoeg dames zijn die hier meer moeite mee hebben. Daarom schreef ik Lucy een berichtje met de vraag of ik haar patroon mocht vertalen en dit vond zij prima. Het resultaat van mijn vertaling zie je hieronder. 

Onderstaande beschrijving is een vrije vertaling van het Neat Ripple Pattern van Lucy van Attic24. Lucy mijn hartelijke dank dat je instemt met het vertalen in het Nederlands, je maakt hier veel dames erg blij mee.

Bovenstaande foto is van Lucy van Attic24


Ik ga ervan uit dat enige basiskennis over haaksteken aanwezig is.

Een stokje haak je zo: sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald in de losse of het stokje, haal de draad door de losse of het stokje , sla de draad om de haaknaald, haal de daar door 2 van de 3 lussen op de haaknaald, sla de draad om de haaknaald, haal de draad door de 2 overgebleven lussen op de haaknaald

Uitleg:

2 x 2 stokjes samen haken doe je als volgt: sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald in de losse, haal de draad door de losse, sla de draad om de haaknaald, haal de daar door 2 van de 3 lussen op de haaknaald, sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald in de volgende losse, haal de draad door de losse, sla de draad om de haaknaald, haal de daar door 2 van de 4 lussen op de haaknaald, sla de draad om de haaknaald, haal de daar door de 3 lussen op de haaknaald. Nu heb je 2 stokjes samen gehaakt. Herhaal dit nog een keer, je hebt nu 2 x 2 stokjes samen gehaakt.

2 x 2 stokjes in 1 losse haken die je als volgt: sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald in de losse, haal de draad door de losse, sla de draad om de haaknaald, haal de daar door 2 van de 3 lussen op de haaknaald, sla de draad om de haaknaald, haal de draad door de 2 overgebleven lossen op de haaknaald, maak in dezelfde losse nog een stokje. Nu heb je 2 stokjes in 1 losse gehaakt. Herhaal dit nog een keer.

Het begin:

Haak een meervoud van 14 lossen + 3 lossen voor het keren.

De 1ste toer: haak een stokje in de 4de losse vanaf de haaknaald, haak 4 stokjes in de volgende 4 lossen, *haak 2 x 2 stokjes samen, haak 4 stokjes in de volgende 4 lossen , haak 2 x 2 stokjes in de volgende 2 lossen, haak 4 stokjes in de volgende 4 lossen*, herhaal van * tot * tot je nog 5 lossen over hebt en eindig met 4 stokjes in de volgende 4 lossen en 2 stokjes in de laatste losse.

Nu is de 1ste toer klaar.

De 2de toer: haak 3 lossen en keer het werk (deze 3 lossen zijn het 1ste stokje van de 2de toer), haak op het laatste stokje van de 1ste toer nog een stokje, haak 4 stokjes op de volgende 4 stokjes, *haak 2 x 2 stokjes samen, haak 4 stokjes op de volgende 4 stokjes , haak 2 x 2 stokjes op de volgende 2 stokjes, haak 4 stokjes op de volgende 4 stokjes*, herhaal van * tot * tot je nog 5 stokjes over hebt en eindig met 4 stokjes op de volgende 4 stokjes en 2 stokjes op het laatste stokje.

Nu is de 2de toer klaar.

Bovenstaande foto is van Lucy van Attic24

Haak 3 lossen en keer het werk (deze 3 lossen zijn het 1ste stokje van de 2de toer), haak op het laatste stokje van de 1ste toer nog een stokje

Bovenstaande foto is van Lucy van Attic24

Wil je met verschillende kleuren werken, dan kun je nu van kleur gaan wisselen. Hecht de eerste kleur af en knoop de draden, zo dicht mogelijk bij het haakwerk, aan elkaar.

De 3de toer: haak 3 lossen en keer het werk (deze 3 lossen zijn het 1ste stokje van de 3de toer), haak op het laatste stokje van de vorige toer nog een stokje, haak 4 stokjes op de volgende 4 stokjes, *haak 2 x 2 stokjes samen, haak 4 stokjes op de volgende 4 stokjes, haak 2 x 2 stokjes op de volgende 2 stokjes, haak 4 stokjes op de volgende 4 stokjes*, herhaal van * tot * tot je nog 5 stokjes over hebt en eindig met 4 stokjes op de volgende 4 stokjes en 2 stokjes op het laatste stokje.

Nu is de 3de toer klaar.

De 4de toer: haak 3 lossen en keer het werk (deze 3 lossen zijn het 1ste stokje van de 4de toer), haak op het laatste stokje van de vorige toer nog een stokje, haak 4 stokjes op de volgende 4 stokjes, *haak 2 x 2 stokjes samen, haak 4 stokjes op de volgende 4 stokjes, haak 2 x 2 stokjes op de volgende 2 stokjes, haak 4 stokjes op de volgende 4 stokjes*, herhaal van * tot * tot je nog 5 stokjes over hebt en eindig met 4 stokjes in de volgende 4 stokjes en 2 stokjes in het laatste stokje.

Nu is de 4de toer klaar.

Herhaal de toeren 3 en 4 tot je deken groot genoeg is.

Het originele Engelse patroon vind je bij Lucy, evenals heel veel duidelijke foto’s en mooie kleurencombinaties. Lucy, nogmaals hartelijk dank voor de toestemming om dit patroon te mogen vertalen.

Tip: trekt je lossenketting ? Gebruik dan een dikkere haaknaald dan waarmee je gaat haken. Ik haak mijn dekens van Stylecraft met haaknaald nummer 4 en voor de lossenketting  gebruik ik altijd haaknaald nummer 5.10 opmerkingen:

Isabelle zei

Wat goed dat je het vertaald hebt! Ik heb al eens zo'n deken gemaakt, maar het is nu wel lekker duidelijk voor anderen die hem willen maken en niet zo makkelijk Engels lezen.

Jouw grannystripe deken is ook super!!! Ik ben bij de mijne eindelijk aan de rand begonnen ;-). Het is echt zo heerlijk om te doen!

Groetjes, Isabelle

Kaatje zei

dank je, dank je, dank je....dit scheelt echt enorm veeeeeeeel gedoe!! Zo makkelijk in het nederlands. Net mijn proeflapje af, morgen begin ik aan mijn eerste dekentje! THX!!

Marion zei

Dank je voor het vertalen van dit patroon, ik heb het overgenomen en ga er mee aan de slag.
Groetjes,
Marion

Unknown zei

ik wil ook zo'n deken gaan maken. ziet er zo leuk uit en een duidelijke uitleg. ik ben alleen nogal een beginneling hierin en vraag me steeds af hoe maak je het aan de zijkanten recht? ik wil ergens een pakket ervan bestellen en daar wordt er ook een rechte rand omheen gemaakt.

jorika

Unknown zei

Wat een mooi patroon.
Ik ga hem zeker maken.

Weet je misschien ook hoeveel lossen je moet opzetten voor een deken van 200x200?

Groetjes Carlien

Atelier Eigenhandig zei

@ Carolien,

het aantal lossen voor een deken van 2.00 x 2.00 kan ik je niet vertellen. Dat hangt af van de dikte van het garen en je hand van haken. Ik zou een proeflapje maken en dan aan de hand van dat lapje uitrekenen met hoeveel lossen je moet beginnen.
Succes!

Groeten, Janny Bijlstra.

Atelier Eigenhandig zei

@ Jorika,

Als je volgens patroon haakt worden de zijkanten vanzelf recht. Een patroon van een rand om de deken heb ik niet, daar ben ik nog steeds mee bezig ....

Succes!

Groeten, Janny Bijlstra.

daphne zei

hoi,

is zeker een duidelijke uitleg en een leuk/makkelijke patroon om te doen.

als ik het goed lees zijn toer 2-3-4 toch hetzelfde?

gr daphne

Atelier Eigenhandig zei

Dat klopt Daphne.

Unknown zei

Dank je voor de vertaling